Parad@s
Parados
+ 50
Terrassa
Colectiu
Colectivo

.

Barra

Subir

sábado, 4 de diciembre de 2021

Cova Simanya



Visita arqueologica cova Simanya



La cova Simanya forma part d'un important complex de galeries interconnectades amb les cavitats veïnes de la cova Simanya Petita, la cova Simanya Nova i la cova de l'Àngel

La cavitat té una gran boca d'entrada que accedeix a una galeria rectilínia en direcció nord-oest i que acaba 98 m més enllà, progressivament reomplerta de sediments. De la galeria principal en surten dues bifurcacions, ambdues a la banda esquerra i en direcció sud-oest.

La primera és a poc més de 10 m de la boca, és lleugerament ascendent i acaba en una estreta diàclasi a gairebé 50 m del seu inici. La segona, és també rectilínia i d'una amplada mitjana de 3 m. A la seva primera meitat té seccions triangulars i s'hi fan petits tolls d'aigua i hi ha restes de gours destrossats. Al cap d'uns 80 m, aquesta galeria arriba al lloc anomenat el Pas de l'Oca, on les alçades rarament superen 1 m o 1,5 m a causa de l'augment dels sediments, que acaben per tapar quasi totalment la galeria. Des d'aquest lloc, uns 50 m més tard, la galeria arriba al final, on s'ha comprovat l'enllaç amb la cova del Triangle, que mai s'ha pogut realitzar físicament.

També des del Pas de l'Oca, al costat esquerre, neix un altre conducte, paral·lel a la galeria d'entrada i amb petites derivacions. Aquesta galeria finalitza uns 40 m més enllà, on hi ha dos pouets excavats en els sediments. A aquest punt hi ha la unió amb la cova Simanya Petita, impracticable per l'estretor, però demostrat ja que els sons arriben dèbilment d'una cavitat a l'altra.

Es tracta d'una caverna formada per un antic riu subterrani traçat sobre un sistema de diàclasis en xarxa que deuria deixar de funcionar en plena fase juvenil i que deuria drenar un massís molt més important que l'actual Montcau. Els fenòmens reconstructius tenen molt poca importància i en èpoques de fortes pluges es produeixen infiltracions que poden arribar a inundar alguns trams de la cavitat.


La cova Simanya és citada i descrita de manera molt fantasiosa per l'historiador i cronista Jeroni Pujades a la seva Crònica universal del Principat de Catalunya, publicada el 1609.

Durant el segle xix i principi del XX es té constància que va ser visitada per Cèsar August Torras i Ferreri (1851-1923), considerat el primer promotor de l'excursionisme català; Norbert Font i Sagué (1873-1910), introductor de l'espeleologia a Catalunya; el paleontòleg i geòleg Marià Faura i Sans (1886-1941); o Domènec Palet i Barba (1872-1953), que fou un dels fundadors del Centre Excursionista de Terrassa, entre d'altres. Durant l'últim terç del segle xix va ser visitada pel pintor i dibuixant Lluís Rigalt i Farriols (1814-1894) i hi va dibuixar una làmina que il·lustra l'entrada de la cova vista des de l'interior.


La primera topografia coneguda va ser feta per membres del Centre Excursionista de Terrassa el 7 de maig del 1911. Entre el 1929 i el 1930 s'hi efectuaren unes prospeccions arqueològiques dirigides per Pau Codina en què s'hi va trobar una gran quantitat de ceràmica eneolítica del període del Bronze Antic (1800 aC al 1500 aC).[8] Pocs anys després, el topògraf Josep Closas i Miralles (1900-1962) en va fer un nou plànol que va ser publicat el 1944 pel geòleg i espeleòleg Noel Llopis i Lladó (1911-1968).

A la dècada dels anys 1960 dos grups diferents d'espeleologia van fer els mapes topogràfics més complets i recents de la cavitat fins a l'actualitat. La primera va ser feta el 1964 per O. Andrés, J. M. Tomàs, R. Parera i A. Masriera, del Grup d'Exploracions Subterrànies del Club Muntanyenc Barcelonès. La segona la realitzà J. Castell, P. Blanch, V. Cussó, de l'Equip de Recerques Espeleològiques del Centre Excursionista de Catalunya el 1966.


























Gracias a la asociación de la millora de can anglada y associacio de comerciantes por aportar este video de la salida  a la cova simanya, un placer haber contado con vuestra presencia

Restringit l’accés a la cova Simanya,

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ha tancat l’accés lliure a la cova Simanya, situada al terme municipal de Sant Llorenç Savall, per tal de preservar les restes arqueològiques que les darreres excavacions efectuades, han posat de relleu en aquest important jaciment.

Per donar resposta al gran interès de visitants per aquest jaciment, a partir del 2 d’octubre s’organitzaran visites guiades els caps de setmana i festius. Les visites es podran fer els matins de dissabtes, diumenges i festius durant dues hores, des del Centre d'Informació del coll d'Estenalles.

Les visites a la cova es fan guiades per preservar les restes arqueològiques existents, amb explicacions sobre la geologia i també sobre els estudis arqueològics en curs, i tenen un preu de tres euros els adults i dos euros els menors d'entre 6 i 12 anys i els majors de 65 anys. El recorregut comença al coll d'Estenalles, amb explicacions de la flora i fauna i la realitat d’aquest indret del Parc Natural.

Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, a banda de la cova Simanya, també està tancada la cova de les Ànimes per treballs arqueològics, mentre que els avencs del Daví i de Castellsapera, tenen accés restringit entre l'1 de novembre i el 31 de maig per la hibernació de ratapinyades. Així mateix, la cova de Mura només es pot visitar de forma guiada de l'1 d'abril al 30 de novembre.



No hay comentarios:

Publicar un comentario