Parad@s
Parados
+ 50
Terrassa
Colectiu
Colectivo

.

Barra

Subir

lunes, 19 de abril de 2021

La Síndica Municipal de Greuges té com a funció la protecció i defensa dels drets fonamentals i les llibertats públiques dels veïns/es


                                   MANIFEST EN SUPORT DE LA

SÍNDICA DE GREUGES DE TERRASSA


El colectiu, juntament amb el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, de qual formen part com a comissió de DD. HH. volen manifestar, davant  la ciutadania: 

  • Volem reconèixer i deixar constància del treball i la dedicació constant, com a defensora de la ciutadania de Terrassa, de la primera dona Síndica de Greuges de Terrassa, la senyora Isabel Marques Amat


  • El 23 de febrer de 2017, el Ple de l’Ajuntament de Terrassa va aprovar definitivament l’Ordenança municipal de Transparència, accés a la Informació i Bon Govern de l’Ajuntament de Terrassa. L’article 36 de la referida ordenança estableix que correspon a l’Ajuntament en Ple aprovar el Codi de Conducta dels membres electes, alts càrrecs i personal eventual que ocupi càrrecs de confiança o d’assessorament especial dins personal directiu l’organització municipal.

  • De conformitat amb els antecedents esmentats s’elabora un CODI ÈTIC i de conducta de l’Ajuntament de Terrassa, que recull els valors i principis ètics i de bon govern que han de ser presents i informar tota actuació municipal.


  • L’Article 20.- d’aquest Codi Ètic estableix com a instrument de garantia del seguiment de l’aplicació dels principis i normes de conducta previstos, la creació de la BÚSTIA ÈTICA i de Bon Govern, com a canal de comunicació electrònica que facilitarà la participació ciutadana permetent que qualsevol persona i qualsevol servidor públic de la corporació comuniqui conductes que puguin ser contràries a les previstes al Codi.


  • Es crea aquesta BÚSTIA ÈTICA i se li encarrega a la Síndica de Greuges (i no es perquè si, sinó pel prestigi que s’ha anat guanyant , dia a dia) , la gestió , des de la seva oficina,  de l’esmentada “Bústia Ètica”.


  • En data 3 de novembre de 2020, l’òrgan gestor de la Bústia Ètica rep una comunicació mitjançant la qual alerta d’una presumpta conducta, per part d’un càrrec electe, (membre de l’equip de govern) contrària als principis ètics i a les normes de conducta que estableix el Codi Ètic i de Conducta de l’Ajuntament de Terrassa. La comunicació efectuada conté una descripció suficient que permet identificar la conducta o fet que es troba dins l’àmbit d’aplicació objectiu que estableix les Normes reguladores del funcionament de la Bústia Ètica i Bon Govern de l’Ajuntament i, en aquest sentit, es procedeix a iniciar el tràmit protocol·lari que estableix la pròpia norma.


  • La persona alertadora comunica l’existència d’un presumpte incompliment de dos preceptes del Codi Ètic i de Conducta de l’Ajuntament de Terrassa i, en concret, l’article 9 que regula les normes de conducta en relació amb els conflictes d’interessos i l’article 15 relatiu a les pautes de conducta en matèria contractual en relació a l’adjudicació  d’un contracte de prestació de serveis municipals.


  • L’òrgan gestor realitza, amb tota prudència, les tasques de comprovació i investigació fins que arriba a la conclusió final. 


  • La Sindicatura Municipal de Greuges emet un informe en què conclou que sí existeix una conducta contrària als principis i regles ètiques i de bon govern per part  del càrrec electe, que implica la vulneració dels articles 9 i 15 del Codi Ètic i de Conducta de l’Ajuntament de Terrassa. I, en el marc de les funcions d’investigació i resolució que li han estat assignades a l’empara de l’art.17 de les Normes reguladores de la Bústia Ètica i de Bon Govern de l’Ajuntament de Terrassa, procedeix a proposar les mesures de millora en la gestió pública formulant la recomanacions pertinents.


  • Tot aquest procediment es fa, en la mes absoluta discreció, i només intervé la persona “investigada”.


  • Finalment, transcendeix a la opinió pública, el contingut d’aquesta investigació i de les recomanacions de la Sindica de Greuges, per una “filtració” realitzada des d’un dels grups polítics de la Comissió que havia de tractar el contingut del Informe de la Síndica.  


  • Es evident que hi ha hagut una “actuació” interessada i “política” amb “mala fe” en lloc de la utilització correcte, democràtica i equitativa de les pròpies normes que aprova el Ple de l’Ajuntament.


  • El Consell d’Entitats-Espai Drets vol, en primer lloc, rebutjar aquests comportaments “indignes” , com són les “filtracions” o conductes poc ètiques dels responsables polítics,  que no ajuden a construir una societat lliure i avançada, ni una “ciutat dels drets” i a la vegada donar el màxim suport pel treball “excel·lent” que ha fet, una vegada més,  la Síndica de Greuges, aplicant els Principis de congruència, necessitat, proporcionalitat, celeritat, eficàcia i economia procedimental, i respectant el principi de màxima reserva.


  • No acceptarem que es vulgui, de forma negligent i interessada, tacar la tasca de la persona que ajuda a garantir amb eficàcia els Drets Humans a la ciutat de Terrassa


  • Apostem una vegada més perquè els responsables polítics de l’Ajuntament de Terrassa estiguin a l’alçada en el compliment de les pròpies normes que han aprovat, i que practiquin una gestió ètica i transparent a la vegada que fomentin la Cultura dels DDHH i dels valors que faciliten el dret a una ciutat digne i humanament cooperativa i inclusiva.


No hay comentarios:

Publicar un comentario